Ознаке

KRUŠEVAC – Čak 60 odsto porodičnih firmi u Srbiji posluje kraće od dve decenije, a samo 20 odsto njih doživi treću generaciju, pokazuju rezultati istraživanja nedavno predstavljeni u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac na besplatnoj „Vipovoj“ radionici posvećenoj porodičnom biznisu.

Situacija u Rasinskom okrugu je slična. Posao se retko nasleđuje, a kontiunitet otežavaju ogromne obaveze prema državi, nedostatak kvalitetnih radnika i administrativne prepreke. Porodica Živković iz sela Tržac kod Aleksandrovca jedna je od retkih koja je uspela da obnovi vinarski i vinogradarski posao predaka, čiji su začetnici s početka 20. veka.

– Zasad imamo porodičnu vinariju manjeg kapaciteta, ali smo uspeli da u prethodne tri godine proizvode plasiralo u Kruševac, Niš i Beograd – napominje Predrag Živković. – Cilj je da ostanemo da živimo na selu i zarađujemo isključivo od tog posla.

Živkovićima, ali i većini vlasnika porodičnih firmi, najteže pada naplata potraživanja, pa bi im pomogle pre svega poreske olakšice. I teško pristupačna kreditna podrška jedan je od problema sa kojima se suočavaju preduzetnici, ukazuju istraživanja Agencije „Čapter 4“.

 

Kruševac: Porodične firme slabo idu u amanet | Srbija | Novosti.rs.