Ознаке

Ових кишних и суморних поподнева, кад нека врста мини-потопа хара Србијом, сређујем своју сеоску библиотеку. И тако налетим на једини сачувани примерак књиге коју сам објавио давно, пролећа 1969. године – пре 45 година. Доносим фототипију стрница 18. и 19. У стању каквом је данас. Тамо има прича о салашу, крај Пека, у Лакомици, Салашу Севераца, на коме смо безмало мој млађи брат и ја одрасли. Тај салаш је јуче преплавио поводањ Пека, не види му се више ни кров, значи да га је вода понела у дунав, у Црно море, како судбина на крају крајева све понесе.

Мирко Лукић: ХОМОЉСКИ МОТИВИ, прво изд. Кучево, мај 1969. - 57 стр.

Мирко Лукић: ХОМОЉСКИ МОТИВИ, прво изд. Кучево, мај 1969. – 57 стр.

Ево, прво, корица те књиге, коју су моји другови и пријатељи, ученици 4. разреда гимназије „Бранко Радичевић“, у Кучеву, распродали на  великом народном вашару, који се зове исто као и та књига… 800 примерака распродато за три дана!!

 

А онда и песма, и цртеж тога салаша, који цртач – мој покојни пријатељ Мирко Стојићевић,никада није стигао да види…  Затим додајем и неколико фотографија снимљених јуче, о свету који је дефинитивно збрисан, што треба прихватити без поговора.

Неке тамо године (песма из књиге, која неће бити прештампавана за мога живота)

Неке тамо године (песма из књиге, која неће бити прештампавана за мога живота)

Преправке су моје, ко зна када су учињене, можда док сам био као студент, схватајући да песма понегде и фолира, и додаје нешто што није било…?

Али салаш је био, пре неколико година мој млађи син је направио неколико снимака. Салаш је и после толико година одолевао дивљој ћуди планинске брзавице, јер је био зидан циглом

… А и сам сам прошлог лета начинио неколико снимака обора испред салаша, неколико снимака трешње испред салаша. На којој је било, као ћилибара, воћне смоле, коју смо понекад, као деца, жвакали…

Поплава Пек, тј. с. Мишљеновац, потес Баре-Лакомица, 16. мај 2014.

Поплава Пек, тј. с. Мишљеновац, потес Баре-Лакомица, 16. мај 2014.

Поплава Пек, тј. с. Мишљеновац, потес Баре-Лакомица, 16. мај 2014.  Исто, али мало другачије. (Салаш је на крају воденог поља, иа дрвећа, у вртлогу водене стихије)

Поплава Пек, тј. с. Мишљеновац, потес Баре-Лакомица, 16. мај 2014. Исто, али мало другачије. (Салаш је на крају воденог поља, иа дрвећа, у вртлогу водене стихије)

..

Ко од шале, Пек је савладао бедем и запенушао на регионалном путу Београд - Пожаревац - Кучеево - Неготин... Поплава Пек, тј. с. Мишљеновац, потес Баре-Лакомица, 16. мај 2014. )

Ко од шале, Пек је савладао бедем и запенушао на регионалном путу Београд – Пожаревац – Кучеево – Неготин…
Поплава Пек, тј. с. Мишљеновац, потес Баре-Лакомица, 16. мај 2014. )

..

Пек је знао да побесни једном у веку. Полудео је, кажу наше стогодишње баке, пре 114. година, 1910, начинивши незапамћену штету, и узевши и крвне жртве… Воде и године нико још није обуздао ни зауставио. Нама се пружила „прилика“  каква се само једном пружа у веку да то видимо, доживимо и забележимо…