Ознаке

Ведрана Рудан, хрватска књижевница и колумнисткиња, позната као неко „без длаке на језику“, у својој последњој колумни бавила се управо филмом Анђелине Џоли и његовом премијером у Загребу. Колумну Ведарне Рудан преносимо у целости.

ЗАВЕТИНЕ +Знак препознавања: новине будућности: васељенске новине (у припреми)

ЗАВЕТИНЕ +
Знак препознавања: новине будућности: васељенске новине (у припреми)

Алелуја, Алелуја! И на простору „Региона“ указала се Велика Мајка Анђелина Џоли. Није дошла са својом многобројном децом и стотину дадиља јер су у Сарајеву леденице падале са кровова. Жао ми је што анорексична бивша дрогерашица баш никад није осетила потребу да уз егзотично дете из неке дивље Камбоџе усвоји и неко сиромашно црно или бело дете, свеједно, из Америке.
Сви знамо да и у Америци живе милиони гладних малишана само… То се једноставно не носи. Каква би то била порука, вући за ручицу мршаво, преболесно, гладно њујоршко дете?
Сме ли Биг Мама ронити сузе из очију премазаних шминком отпорном на течност над судбином властите земље? Мало морген, рекао би покојни Милошевић. Сме ли Анђелина Џоли снимити љубавни филм о Либијки којој су Амери затрли сву родбину и Амера који је то учинио? Смела би једино кад би у филму покојни Либијци пуни љубави силовали Амера.
Али доћи у Регион и продавати нам причу о „лошим момцима“ и „српском народу који је добар“ много је лакше. Прецизније, пожељно. Крајње прецизно, Џоли је једноставно добила задатак и логистику.
Ко нормалан може поверовати да је Џоли „режисерка“, „сценаристкиња“… Сме ли се тако вређати озбиљна професија?
Наравно да ми Индијанци са ових простора, који смо од Амера добили шарена стакалца у облику филма „о љубави“, не можемо из своје коже.
У „Зетри“ је плакало неколико милиона Босанаца уверених да су их силовали и да их силују и да ће их силовати „Срби“. Одавде до вечности.
Ми ћемо гледати Џоли у Загребу и заједно с њом лити горке сузе над силованим Босанцима и с ужитком у себи ј… матер „Србима“. У себи јер је гласно ј… „Срба“ у Хрватској у међувремену постало политички некоректно.
Коју и какву је улогу у клању у нашој бившој земљи играла и игра домовина Сузане Џоли никад нећемо сазнати. А и кога брига. Ако будемо добри, Анђелина ће усвојити неко Босанче без руку и ногу да свет подсети на дивљаке са Балкану.
Признајем. Ј… ми се и за Џоли, њене сузе и фрку која се дигла око „њеног“ филма. Ја и даље чекам филм у коме ћу видети како кршни Амер ј… читав свет.
Нећу дочекати филм, али да осећам амерички к… у г… из дана у дан, из године у годину, да ће ме шарафити док сам жива, то осећам. То ће осећати и сплитска дечица која ће умирати од рака кад се у Лори буду прали амерички ратни бродови.
Филм Анђелине Џоли о силовању сигурно је потресан, баш, оно, потресан. Наравно. Ко о силовању може направити бољи филм од силоватеља?
________Извор: http://www.forum-srbija.com/viewtopic.php?f=143&t=9229&start=370